6. VI periood: taasiseseisvunud Eesti: 1990-2000

6.1. Ärkamisaeg

Ärkamisaeg ehk mõned aastad enne taasisesvumist märgivad erilist aega ka Eesti muusikaloos. Muusikud ja heliloojad olid inimeste seas, kes levitasid vabaduse sõnumit laulu kudu, sellal toimunud vägivallavabade kogunemiste ja ürituste tõttu on 1987-1988 aastaid nimetatud ka Laulvaks revolutsiooniks, mille suursündmuseks kujunes 1988 aastal toimunud "Eestimaa laul" Tallinna lauluvälakul. 

Esimesi olulisi sündmusi oli 1987 aasta Tartu Levimuusikapäevadel, mille lõppkontsert anti Raekoja Platsis. Festival oli toimunud juba aastakümneid, kuid nimetatud aasta kontsert on märgiline, kuna sellel esitati ühislauluna Alo Mattiiseni kirjutatud "Ei ole üksi üksi maa". Laulu avalik esitus tõstis inimeste usku ja tahet iseseisvuse eest koos karmatult edasi võidelda, ühislaulmine andis esmakordselt rahvale võitmatu tunde. 

  

Helilooja Alo Mattiisenit teatakse siiamaani eelkõige ärkamisaja laulikuna, kuigi ta on lisaks loonud ka palju muud loomingut, nt. filmi- ja teatrimuusikat. Ärkamisaja lauludest on lisaks eelpoolnimetatule tuntud ka Mattiiseni laultsükkel "Viis isamaalist laulu" (1988), mis on loodud samanimelistele 19. sajandi ärkamisaja laulutekstidele. 1)"Kaunimad laulud" (Friedrich August Saebelmann / V. Ruubel / Alo Mattiisen / Jüri Leesment)

2)"Mingem üles mägedele" (Karl August Hermann / Mihkel Veske / A. Mattiisen / Henno Käo)

3)"Sind surmani" (Aleksander Kunileid / Lydia Koidula / A. Mattiisen / J. Leesment),

4) "Isamaa ilu hoieldes" (K. A. Hermann / Fr. R. Kreutzwald / A. Mattiisen)

5)"Eestlane olen ja eestlaseks jään" (K. A. Hermann / A. Mattiisen / J. Leesment) 

Laulude esimene avalik esitus toimus Tartu kümnendatel muusikapäevadel 14. mail 1988. aastal.

Ka helilooja Rene Eespere on end eestlaste südamesse kirjutanud läbi laulu, selleks on "Ärkamise aeg" (1983). 


Oluline ärkamisajal käima lükatud festival oli ka Rock Summer, mis esimesel toimumisaastal, 1988, kandis nime "Glasnost" (avalikustamine). Festival toimus järjepidevalt 1990. aastate lõpuni ja tõi Eestisse palju tolleaegseid lääne suuri esinejaid. Festivali kaudu avanes eriti noorte jaoks aken läände ja saadi kuulata oma iidoleid live`s.