6. VI periood: taasiseseisvunud Eesti: 1990-2000

6.4. Jaan Toomik

Jaan Toomikust sai taasiseseisvunud Eestis Eesti kunsti esindaja ja esitaja Euroopas ja mujal maailmas. Ta on tunnustatud nii maalikunstnikuna, videokunstnikuna kui performancite loojana. Video ja performance ja installatsioonid olid tema enimkasutatavad vahendid enne taasiseseisvumisest 2000 aastate alguseni. Viimastel aastatel on ta tegelenud rohkem maali ja graafikaga, millega ta tegi algust juba enne taasiseseisvumist. 

Toomik on tuntuks saanud enda isiku ja keha kasutamisega kunstiteoste algallikana, tegeledes selle kaudu inimese teemaga unuversaalselt. Üks läbiv tema loomingus on isa ja poja suhe, millest on valminud mitmeid videoteoseid kui traditsioonilisi maale. Tema teemakäsitlused on sügavad ja psühhoanalüütilised ning tulemus võib kiirpilguga vaadates sageli mõjuda häirivalt. 








Toomik. Isa ja poeg, 2004 (allikas)


Jaan Toomik on järjepidevalt osalenud paljudel tunnustatud kunstibiennaalidel (Veneetsia, Kassel) ning saanud ohtralt tunnustust nii Eestist ( Valgetähe III klassi teenetemärk, Konrad Mäe medal) kui välismaalt.

Lisaks aktiivsele kunstitegevusele annab Toomik kunstiõpet EKA tudengitele. Mida Jaan Toomik arvab vabadusest 21. sajandi kunstis, saate vaadata järgnevast videoklipist.