4. IV periood: sula aeg 1960-1974

4.2. Leonhard Lapin

Selle perioodi üks eestkõneleijaid kunstis on arhitekt, graafik ja luuletaja (pseudonüüm Albert Trapeež) Leonhard Lapin. Lapinit on nimetatud eelkõge kontseptualistiks ja avangardistiks, kuid ta on loonud ka USA popkunstist inspireeritud nn. soviet popkunsti ning geomeetrilist abstraktsionismi. Ta on olnud esimeste Eestis läbi viidud avalikke performance´ite loomise juures ja olnud perioodile omaselt ka kunstiteoreetik. Lapin on läbivalt kogu loometee jooksul tegelenud oma töödes ja tööde kaudu kunsti lahti mõtestamisega, mille väljundiks on paljud näituste kataloogid ja kunstialased trükised.

Enim teada on ehk tema arhitektuurialased ja graafika tööd, kusjuures viimased on selgelt esimesest mõjustatud. Graafikas on tuntuim tema inimese ja masina vahelisi suhteid uuriv sari "Masinad", ta on uurinud Vene maalikunstniku Kazimir Malevitši loomingusse ja seda oma tööde kaudu tõlgendanud (näitus "Tühjus ja ruum" 2018 Kumus). Lapin on süvenenud ka värvide maailma, uurinud nende tähendusi ja mõju vaatajale ning andud teemale uue vaatenurga läbi triipkoodide (näitus "Koodid" (2008) Kumus). 


Leonhard Lapin. Man Machine II, 1978 (allikas)

Graafikas on Lapini üks meelistehnikaid litograafia, mis tähendab kivitrükki. Joonistus kantakse sõe, pastellkriidi või värviga spetsiaalsele litokivile ning söövitatakse. Litokivilt saab teha lõpmatu arv tõmmiseid, kuid kivi saab ka taaskasutada ja eelneva joonistuse maha pesta. Oma loomingu tõukejõust ja sisemisest vabadusest räägib Lapin järgnevas videoklipis, mille laustaks saate näha litograafia ka trükiprotsessi.