2. II periood - Eesti kunst ja muusika 1919-1940

2.1. Eduard Wiiralt

Antud periood oli Eesti kunsti esimene kuldaeg: pooltele sellal tegutsenud kunstnikest võiks pühendada raamatu või mitu. Minu valik on Eduard Wiiralt põhjusel, et tegemist oli meisterliku graafikuga, kellel oli täiesti omanäoline käekiri ja lai teemadevalik.

Sarnaselt teiste selle perioodi kunstnikega, elas ja töötas ta nooruses pikka aega Pariisis, kuhu ta emigreerus ka enne surma. Wiiralt on maetud Pariisi suurimale Père- Lachaise`i kuulsuste kalmistule. Prantsusmaa perioodist pärinevad mitmed tema tuntuimad tööd sealhulgas "Kabaree" (1931) ja "Põrgu" (1930-32). Selle perioodi stiil oli ekspressionistlike ja sürrelistlike sugemetega. 


Graffiti Wiiralti töö "Absindijoojad" ainetel Tartus Vabadussilla all, loodud 2011 (allikas)

Prantsusmaal veedetud aastetel tekkis tal huvi Aafrika vastu ning ta elas pea aasta Marokos. Sellest perioodist saadud inspiratsiooni toel on loodud tema aafrika ainelised graafilised tööd inimestest ja loomadest.









Wiiralt. Berberi tüdruk kaameliga, 1940 (pehmelakk) (allikas)

Eesti aastatel tegeles Wiiralt palju õpetamisega: ta oli üks paljudest Pallase kooli õppejõududest. Oma loomingus keskendus ta kodumaale ja rahuslikule, stiililt iseloomustab seda perioodi pigem realism.

Eduard Viiralt. Tamm, 1944. Kuivnõel (allikas)

Tema tööd on olnud ka inspiratsiooniks ka hilisematele kunstnikele, nii valmis kolme Wiiralti teose: "Põrgu""Kabaree" ja "Jutlustaja" (1932) põhjal animatsioon "Põrgu"(1983), mille autoriks Rein Raamat ja muusika kirjutajaks Lepo Sumera.