2. II periood - Eesti kunst ja muusika 1919-1940

Kunst

Tegemist on seni viljakaima perioodiga Eesti kunstis. Omariikluse teke loob soodsa õhkkonna ja positiivse meeleolu, maailmale avatus annab palju uusi võimalusi. 1919 aastal luuakse kunstikõrgkool Pallasmillega pannakse alus eestikeelsele kõrgemal tasemel kunsti õppimisele Eestis. Pallase esimene maja Tartus asus tänase Aleksandri ja Kalevi tänava vahel, täna asub sel kohal hotell Pallas.

Pallase töö tulemusena tekib väga palju proffessionaalseid kunstnikke: skulptoreid, graafikuid, maalikunstnikke. Perioodi iseloomustavad märksõnad on:

1) avatus Euroopale ja uute stiilidega (ekspressionism, futurism, kubism) katsetamine eriti 1920. aastatel

2) oma stiili otsimine

3) rahvuslikkus (realism ja impressionism) 1930. aastatel seoses muudatustega Eesti riigikorras ("Vaikiv ajastu").

Ado Vabbe. Arlekiin, 1924 (allikas)


Karin Luts. Aednik, 1928 (allikas)

Teemadevalik, mida kujutatakse on lai ja mitmekülgne: linn(vaated), inimene (portree) hiljem kodumaa maastik ja maaelu, alati ka natüürmort. Kaldutakse ka kergelt abstraktsesse, otsitakse vormi ja värvi kooskõlasid ja kontraste.

Valik kunstnikke sellest perioodist: Eduard Wiiralt (graafika), Addo Vabbe (maal),  Karin Luts (maal), Eerik Haamer (maal), Aleksander Vardi (maal), Ferdi Sannamees (skulptuur). 


Muusika

Omariikluse loomine loob viljaka pinnase ka muusikaelu järjepidevaks ning kõrgetasemeliseks arenguks ning alus sellele pannakse 1919 aastal, mil pidulikult avatakse Tallinna Kõrgem Muusikakool (hilisem konservatoorium), mis hakkas andma eestikeelset muusikakõrgharidust. Samal aastal avati Tartus hilisem Elleri nimeline muusikakool.

Paljud selle aja proffessionaalsed heliloojad hakavad nüüd eesti keeles koolitama oma järglasi. Tartus juhib muusika õpetamist Heino Eller, Tallinnas Artur Kapp ja Mihkel Lüdig. 

Sel perioodil sünnib esimene Eesti rahvuslik ooper: Evald Aava "Vikerlased" (esmaettekanne 1928 Estonia) ning valmib ka muusika esimese rahvusliku balletile: Eduard Tubin "Kratt" (esmaettekanne 1943 Vanemuine).