3. Kantri

Kantrimuusika (ka kantri, country, country and western) on USA lõunaosariikide muusikastiil, mis kujunes välja 20. sajandi alguses. Kantrimuusikat iseloomustab 

1) enamasti lihtne meloodia ja iseäralikult venitatud vokaalid

2) peamiselt akustiliste pillide kasutamine ngu nt. kitarr, bandžo ja viiul

Laulutüüpidest on levinud ballaadid. Nime "kantri" kannab stiil alates 1940. aastatest, mil see vahetas välja varasema "hillbilly". Hillbilly tähendab inglise keeles lihtsat inimest või matsi ja selline nimi oli stiilil algselt seetõttu, et muusika esitajad olid lihtsad tööinimesed, mõnikord sisserändajad. Ka oli alguses stiil seotud konkreetse kohaga - Apalatšide mäestike ja seda ümbritseva piirkonnaga. Hiljem kui kantri levis ja seda hakkasid esitama igasuguse taustaga artistid, võetigi kasutusele uus nimi. 

Kantrimuusikas segunevad keldi ja iiri muusika, bluusist ja gospelist, kohalikud rahvalaulud ja kauboilaulud ning traditsioonilised inglise ballaadidseetõttu on stiilil ka palju alaliike, mis igaüks rõhutab mingit aspekti. Näiteks rockabilly, mis arenes välja hillbillyst ja rütmibluusist 1950. aastateks ja mida on peetud rock`n`rolli eelkäijaks: sealt ka nimi. Tuntuimaid rockabilly artiste on Johnny Cash ja Elvis Presley, viimasest kujunes hiljem armastatud rock`n`rolli staar. Johnny Cashi parimad aastad jäid 1960. ja 1970. aastatesse, tema elust on valminud auhindadega pärjatud film "Walk the Line" (2005) Joaquin Phoenix`iga peaosas. 

Teine populaarne kantristiil on honky tonk,  mis oli populaarne 1930. ja 1940. aastatel, eriti vaesemate inimeste hulgas. Honky tonk`i tuntumad artistid olid nt. AL Dexter, Kitty Wells, Maddix Brothers and Rose ja Hank Williams, kelle mõju hilisemale rock`n`rolli arengule peetakse väga tugevaks.  Ka Hank Williamsist on valminud eluloofilm: "I Saw the Light" (2015) Tom Hiddlestoniga peaosas. 

USAs on kantri tänase päevani üks populaarsemaid ja armastatumaid muusikastiile. Mida lähemal tänapäevale, seda rohkem seguneb stiil popi, rocki ja isegi pungiga (cowpunk) ning seda enam leiab artistide seast ka naisi. Näited viimastest aastakümnetest: Garth Brooks, LeeAnn Rimes, Shania Twain, Carrie Underwood, Taylor Swift. 


Üks suurepärane näide bluesi ja kantri orgaanilisest kasutamisest filmis nii, et võimatu on pärast filmi neid stiile mitte armastada, on vendade Cohenite "O Brother, Where Art Thou?" (2000)  

Eesti kantrimuusikatraditsioon on pea 30. aastane ja sai alguse 1980. aastate lõpus seoses ärkamisajaga, sel aastal toimub juba 25. korda kantrimuusikafestival Harku Järve Kantri. Eesti kantrimuusika kullafondi kuuluvad ansambrite Kukerpillid ja Justament lood.