5. Fotograafia liigid


Fotograaf, kelle nime peaks iga eestlane teadma on Johannes Pääsuke, kes ERMI fotograafina töötades on pildistanud üles eestlaste eluolu enne iseseisvumist. Tänu tema piltidele on meil visuaalne mälu nt. taludest ja lihtsatest tööinimestest. Pääsuke oli ka filmimees, sellest saate lugeda vastava peatüki alt.


Tänaseks päevaks on fotograafial palju harusid, mis keskenduvad mingile kindale teemale. Nimetan siinkohal mõned.

1) Nn. elufotod, igapäevaelu dokumenteerimine. See teema on koos looduse pildistamise ja portreefotoga olnud kõige pikema ajalooga. Tuntuimad inimese igapäevaelu pildistajaid ja tänavafotograafiale alusepanijaid oli prantslane Henry Cartier Bresson, kelle mustfalged fotod on atraktiivsed ja elavad ka tänasel päeval. Eraldi žanrina võib siin veel nimetada nt. spordifotot ja sõjafotot. Elupiltide žanris antakse juba aastaid välja parima pressifoto auhinda.


Hendik Osula. Pubilk trepil, 2016. President Kersti Kaljulaiu ametisse astumise päev (Parim pressifoto II koht olemusfoto kategoorias 2016) (allikas)

2) Loodusfotograafia, mis hõlmab endas praktiliselt kõike elusat meie ümber: maastikke, vett, loomi, linde, taimi ja putukaid. Eraldi žanrina võib loodusfotograafia vanuseks lugeda juba 100 aastat, mis ajakirja National Geographics tarbeks hakati spetsiaalselt pilte tegema. On fotograafe, keda huvitab suur plaan ja võimsad vaated ning fotograafe, kes keskenduvad detilidele. Väljundiks, kus pilte avaldada, on paljud kohalikud ja rahvusvahelised ajakirjad, samuti korraldatakse palju võistlusi ja konkurse. Nagu iga teisegi teema puhul, saab ka siin keskenduda kunstilistele aspektidele, nagu valgus või komositsioon, seega võib paljusid loodusvaateid liigitada ka kunstfotograafia alla. Tuntuimaid 20. sajandi loodusfotograafe oli Anselm Adams, kes sai tuntuks oma suurejooneliste mustvalgete maastikuvaadetega.

Anselm Adams. The Tetons and the Snake River, 1942 (allikas)

Eesti tuntuimaid ja ka rahvusvaheliselt tunnustatud loodusfotograaf on Remo Savisaarekes on pildistanud peamiselt linde ja Eesti metsloomi. Näide on aastast 2016, kus toodud töö tõi Savisaarele tunnustuse kategoorias "Inimene ja loodus", konkursi korraldajaks oli  Maailma loodusfotograafia organisatsioon. Rahvusvahelist tunnustust on Savisaar saanud ka järgnevatel aastatel.


Remo Savisaar. Hull metsis, 2016 (allikas)

3) Kunstfotograafia, kus kunstnik kasutab fotograafiat kui meediumi oma ideede edastamiseks. Eestis saavutas fotograafia iseseisva kunstiliigi staatuse 1980. aastate alguseks, märgilise tähtsusega piltnik nõukogude perioodist oli Kalju Suur, kelle poolt pildistatud naisakt oli esimene ajakirjanduses ilmunud kunstfoto alasti naisest. 


Kalju Suur. Akt (väidetavalt I Nõukogude ajakirjanduses ilmunud foto alasti naisest) (allikas)

Toomas KalvePeeter Laurits kasutavad fotograafiat oma lugude jutustamiseks. Kalve tööde eripära seisneb selles, et kasutab oma töödes sageli vanu fotograafia tehnikaid (nt. plaatidele pildistamine), Peeter Laurits on tuntud oma maailma loomise lugude seeriate poolest (vt. Kütioru ateljee). Laurits kasutab oma töödes digitöötlust, kuid algmaterjal on enamasti loodusest, kunstnik armastab sealt otsisa ürgseid "elu"mustreid.


Peeter Laurits. Refrään ja armulaul. Töö näituselt "Logos ja Mythos", 2013 (kunstnik on siin lähivaates pildistanud kooreüraskite tööd vanade puude koore all ja kõrvutanud Eesti vöömustritega)(allikas)

4) Teadusfoto on uuem fotograafia liik, mis võib tegeleda kas otsese teadustööga (foto teadusliku uurimuse alusena) või teaduse populariseerimisega. Tegemist on visuaalselt väga huvitava alaliigiga, mis pakub vaatajale võimaluse näha asjade sisse, mida suurendatakse mikroskoobi all tuhendeid kordi. 


Tavo Romann. EMImBF4 ioonse vedeliku lagunemine kõrge pinge all, 2015 (pildistatud optilise mikroskoobiga mõõtudega 600x800 mikromeetrit; autorile Eesti teadusfotograafi tiitli toonud foto) (allikas)


Heikki Leis. Hallitav kaalikas. Pilt näituselt Afterlife, 2011 (allikas)


Eraldi valdkonna moodustavad ka moefotograafia, mille üks ikoonilisemaid esindajaid oli Saksa-Austraalia fotograaf Helmut Newton. Viimasel ajal koguvad populaarsust toidufotograafia ja nt. lemmikloomade pildistamine.