1. Sissejuhatus

Miks on nii raske kaasaegsest kunstist aru saada? Vaata multikat ja mõtiskle kaasa! 

Kaasaegne kunst on sageli raskesti arusaadav, sest tegeleb tänase päeva küsimuste ja probleemidega, värske informatsiooniga, olevikuga. Kergem on vaadata midagi, millest saab distanseeruda, mis on juba olnud ja millele on ajalugu juba hinnangu andnud. Kui vaadata täna 100 aastat tagasi tekkinud stiile, siis pole need enam nii šokeerivad ja võõrad: me oleme jõudnud nendega juba harjuda. Impressionism tundub tänapäeval täiesti tavaline, omal ajal aga oli ennekuulmatu ning kunstnikud pidid võitlema, et enda töid näidata. Nii võib täna olla raske mõista, miks peaks toetama kunsti, mis tundub "kole" ja "arusaamatu", siis ehk saja aasta pärast on ka tänased šokeerivad kunstiteosed täiesti tavalised. 

Põhiline erinevus varasemast on see, et kaasaegne kunst tegeleb mingi probleemiga, mida vaadeldakse siis erinevate kunstimeediumite kaudu erineval viisil. Ka oodatakse vaatajalt senisest suuremat aktiivsust ja kaasamõtlemist. Erinevaid kaasaegse kunsti teemasid ja esitlusviise tutvustan järgmistes peatükkides.

Ka muusikas on levinud autorikesksus ja mitmekülgsus. Heliloojate ja muusikute looming muutub ajas ja kohas vastavalt sellele, mis on parasjagu tema jaoks aktuaalne või huvitav. Eri stiilide ja žanrite piirid on hägustunud, piiriks on vaid inimeste fantaasia. Kõrvuti, koos ja vähem või rohkem läbipõimunult esinevad nii kunstmuusika, popmuusika, džäss ja rahvamuusika. Esineb varasema muusika taaselustamist või uues kuues esitamist, võrreldakse ja kõrvutatakse Lääne- ja Ida kultuuritraditsiooni.

Ühine nimetaja nii kunstis ja muusikas on võimaluste piiramatus. Internet, erinevad veebikeskkonnad võimaldavad enda loomingut esitleda palju rohkematel inimestel kui varem: ei ole enam tarvis osta füüsilist plaati või minna kunstinäitusele kohale, elamuse võib saada ka kodust lahkumata.