3. Dada ja sürrealism

3.2. Marcel Duschamp

Nimekaimaid dadaiste oli Marcel Duschamp, kes alustades kunstnikuteed maalijana, loobus peagi olemast osa traditsioonilisest kunstiajaloost vaid asus otsima uusi väljakutseid kunstnikuna. Peamine küsimus, mida ta esitas nii endale kui kunstipublikule, oli: "Mis teeb kunstist kunsti ja kunstnikust kunstniku?" . Kas need on meisterlikud oskused, või see, mis on on tema peas: inspiratsioon, idee, mõte? Duchamp lähtus sellest, et tähtsaim on kunstiteose mõte ja viis kuidas seda esitletakse. Teda on seetõttu nimetatud ka esimeseks kontseptualistiks. Tema tõi kunsti sisse ka termini ready-made, ehk valmisesemete kasutamise kunstiobjektidena.

Tema töö, mis on 20. sajandi kunstiajalugu enim mõjutanud, kannab nime "Puskkkaev" ja selle esitlemine esimesel avalikul näitusel keelati ära. Põhjenduseks toodi, et tegemist on amoraalse, absurdse tööga, mis on ka muuhulgas plagiaat. Nagu fotolt näete, on Duchamp kasutanud siin tõesti valmisemena meeste pissuaari, mille on asetanud alusele teistpidi ning signeerinud. Antud töö on hea näide kunstniku uuest lähenemisest kunstile ja kunstnikule: tähtis ei ole, mitte see, et esitletav töö oleks kunstniku oma kätega valmistatud vaid see, et kunstnikul tuli mõte valmiseseme esitlemise kaudu edastada mingit oma ideed. Duchamp`i eesmärk on sisuliselt raputada vaatajaid/kriitikuid/teisi kunstnikke välja traditsiooniks kujunenud arusaamast kunstist ja kunstnikust. Ja just sellepärast, et Duchamp esitab küsimusi ja tõstatab probleeme, on ta kunstiajaloos oluline. Ühena esimestest püüab ta asetada kunsti muutuva maailma konteksti.


Duchamp. Purskkaev, 1917. Pildistatud fotograaf Alfred Stieglitz poolt esimesel avalikul väljapanekul (allikas)


Järgnevas lõigus räägib teose esitlemise loo ära kunstiteadlane ka Dawn Ades, selgitades, miks on teos 20. sajandi kunstiajaloo seisukohast nii oluline. Video on inglisekeelne. 


Oma edasises loomingus kasutas ta oma teoste loomisel palju erinevaid meediume: fotot, valmisesemeid, valmisesemetest kokku pandud installatsiooni ja performance`id. I ms. lõpul emigreerus Dushamp USAsse, kus tegutses Dada rühmitusest sõltumatuna.

Marcel Duchamp. Suur klaas, 1924 (allikas)