3. Renessanss Itaalias

3.1. Vinci, Michelangelo ja Raffael

Renessanss on Itaalia maalikunstis väga viljakas periood ning häid ja suurepäraseid kunstnikke oli väga palju. Toon antud konspektis vaid mõned nimelised ja pildilised näited, mille juurest saate ise soovi korral edasi liikuda.

Vararenessasiajast (15. sajand) toon näiteks Sandro Botticelli, kes on hea näide antiiktemaatika kasutamisest maalis. Ka näitavad Botticelli maalid ilmekalt, kuidas arenes inimesekujutamine renessansiajal. (pilt 1) 


Pilt 1. Sandro Botticelli. Veenuse sünd, 1485-86 (allikas)

Lisainfot teose kohta (inglise keeles) võid kuulata järgmises lühikeses Khan Academy loengus. link

Kõrgrenessansist (16. sajand) nimetan kolm kunstnikku, kes tegutsesid eelkõige Roomas ning kes on Itaalia kõrgrenssansi suurkujud. Need on Leonardo da VinciMichelangelo Buonarotti ja Raffaello Santi. Esimene oli renessansiinimene 110%: ta oli uurija ja teadlane, kellest võib rääkida pea kõigis eluvaldkondades. Ka kunstis oli Leonardo katsetaja ja uuendaja, seetõttu ei ole tema lõplikult valminud tööde nimekiri just liiga pikk. Ta võttis kasutusele sfumato - maalimistehnika, mis ähmastab teadlikult esemete piirjooni, et tekiks loomulikum efekt (meie silmad ju ei näi kõiki piirjooni nii täpselt). Teine tema katsetus on allpool toodud pildinäide (pilt 2), mille juures ta proovis seinamaali juures kasutada uusi õlibaasil värve. Katsetus oli maali seisukohalt ebaõnnestumine - pilt hakkas lagunema juba Leonardo eluajal ning suurema osa sellele järgnevast ajast on tegeletus selle päästmisega.


Pilt 2. Leonardo. Püha õhtusöömaaeg, 1452-1519 (allikas)

Michelangelo oli ametilt skulptor, kuid rohkem on ta laiemale publikule teada, kui Vatikani Sixtuse kabeli laemaalingute autor. See oli grandioosne töö, mis kujutab Piibli lugusid alates maailma loomisest viimse kohtupäevani. (pilt 3) Allpool on originaali kõrvale toodud üks värske tõlgendus tänavakunstnik Edward von Lõnguse töö näol sellesuviseselt näituselt. (pilt 4)


Pilt 3. Michelangelo. fragment maalist Veeuputus (Deluge), 1808-09 (allikas)


Pilt 4. Von Lõngus. Viimsepäeva katedraal, 2020 (allikas


Raffallo Santi alias Raffael oli viimane kolme mehe seast, kes võttis kokku oma eelkäijate tehtud töö ja rakendas uued tõekspidamised ja taotlused oma töödesse. Tema maalid on harmoonilised ja ilusad, selgete kõrgrenessansi tunnustega (pilt 5).


Pilt 5. Raffael. Ateena kool, 1509-11 (allikas)


Ühe näite toon ka väljaspool Roomat, see oli peamiselt Veneetsias tegutsenud kunstnik Tiziano Vecellio alias Tizian.