5. Renessanss Saksamaal


Saksamaa on renessansiajastu seisukohalt oluline riik, kuna seal leiutatakse trükipress ja hakatakse esimesena Euroopas Piiblit trükkima. Esimene piibel trükiti 15. sajandil Saksamaal Gutenbergi trükikojas (pilt 1.). Käsikirjalised tekstid hakkasid pikapeale asenduma trükitud tekstidega, mis tähendas raamatute odavnemist ja jõudmist suurema hulga inimeste juurde. Lugemisoskuse levikut omakorda kiirendasid reformatsioon ja Martin Lutheri uuendused religioonis.


Pilt 1. Gutenbergi piibel, 1455 (allikas)

Kunstis andis trükipressi kasutuselevõtt hoo sisse trükigraafika arengule ja levikule. Graafika on kunstiliik, mille olulisim tunnus on joon. Trükigraafika on graafika alamliik, kus kujutise tekkimiseks paberile kantakse (lõigatakse, söövitatatakse, graveeritakse) pilt algselt peegelpildis mingile alusele (puit, kivi, linool, metall jne), seejärel vajadusel alust töödeldakse (nt. metalli vasegravüüri puhul) ja kantakse alusele värv. Värviga kaetud alus vajutatakse paberile, mille tulemusena tekib sinna kujutis. Kui värvi ei lisata, tekib reljeef ja seda nimetatakse pimetrükiks.

Uus tehnika klassikalise puulõike kõrval oli vasegravüür, mille valmistamise protsessi saad vaadata järgnevast filmilõigust 

(Lõik on pärit 2006 aasta filmist Goyas Ghosts, mis jutustab hilisema, romantistliku hispaania kunstniku Fransisco Goya elust ja loomingust.)

Pildinäitena Saksa renessansist ja graafika kõrgest tasemest toon Albrecht Düreri vasegravüüri.


Melanhoolia(vasegravüür), 1514 (allikas