9. Aafrika

Aafrika manner on inimkonna tsivilisatsiooni häll, ehk siis sealt hakkas ürgaja inimene maailma laiali rändama. Tänasel päeval arvatakse inimese eellaste vanuseks juba 300 000 aastat. 

Aafrika on märkimisväärne ka seetõttu, et tänase päevani leidub seal hõime ja rahvaid, kelle uskumus põhineb animismil ning kelle elamisviis annab vihjeid selle kohta kuidas võis toimetada ürginimene. Aafrika usundites ei ole sageli nii selgeid jumalakujusid kui teiste kultuuride juures nägime, nemad palvetavad suurte vaimude poole ja spetsiaalsed inimesed - šamaanid, saavad nendega ka suhelda. 

Teistest vanadest kultuuridest eristuvad Aafrika kultuurid oma maskide kandmise traditsiooniga. Maski kandmisel võis olla puhtalt dekoratiivne, meelelahutuslik eesmärk: olla osa pidustustest. Samas kui kanti konkreetse isiku või vaimu maski, aitas see maski kandjal iseenda isikust taanduda ja muutuda sel hetkel selleks teiseks. Maskid on piirkonniti ja rahvati väga erinevad. 20. sajandi kunstnik Pablo Picasso sai aga kubistliku loomingu algtõuke just Aafrika maskidelt.










Punu rahva mask. Valmistatud puidust, värvitud (allikas)

Aafrika suuremaid kõrgkultuure oli muidugi Vana-Egiptus, kuid neid on olnud teisigi, peamiselt Kesk-ja Põhja-Aafrika piirkondades. Näiteks asus umbes tänase Nigeeria piirkonnas Noki kultuur, mis eksisteeris aastatel1500 eKr -500 pKr. 

Arvatavalt tegeleti Noki kultuuris põllumajandusega (nisu, aedoad) kuid päris palju kasutati ka metsaande nii loomade küttimise kui metsataimede korjamise näol. Peamine ehitusmaterjal oli savi, mistõttu on jällegi vähe uurumismaterjali säilinud. Kultuuri teatakse paljus väikeste savikujukeste järgi, millel võis omal ajal olla kaitsev või õnnetoov otstarve (amulett). Traditsiooneja teadmisi anti edasi peamiselt suuliselt, konkreetse kirja kohta andmeid ei ole. Suuline traditsioon on paljude Aafrika hõimude juures tavapärane tänapäevalgi ja lääne inimese jaoks kummalisena tunduda võiv kombestik/mõtteviis visa taanduma. 

Aafrika kõige tähtsam pill on trumm. Tänapäeval tuntud djembe on täiustatud versioon erinevatest traditsioonilistest trummidest, mis võisid olla erineva kujuga või mänguvõimalustega. Trumme mängiti nii käega kui ka puupulkadega.

 

Aafrika trumm djembe

Eriline liik aafrika trumme kannab nime kalengo e. rääkiv trumm, kus trummi erinevad helikõlad meenutavad mõnd Aafrikas kõneldavat keelt. Trummipõrina saatel tantsiti rituaalseid tantse või saadeti mehi lahingusse.