Kursus: Ökoloogia, keskkonnakaitse. Evolutsioon ja liigiteke. Bioloogia IV kursus

Kursuse eesmärgid:

Kursuse lõpuks õpilane: 1)oskab tõlgendada ning mõistab mudelite osa loodusnähtuste kirjeldamisel; 2) kasutab loodusteaduste- ja tehnoloogiaalase info hankimiseks eesti- ja võõrkeelseid allikaid, hindab infot kriitiliselt; 3) määrab ning analüüsib keskkonnaprobleeme, teeb tõenduspõhiseid järeldusi; 4) Mõistab elurikkuse hoidmise vajalikkust; 5) teab ja hindab kriitiliselt inimese tegevust loodus- ja keskkonnakaitse seisukohast; 6)mõistab oma tegevuse tagajärgi elurikkuse hoidmisel; 7) väärtustab keskkonda kui tervikut ja järgib jätkusuutlikkuse põhimõtteid ning tervislikke eluviise; 8) teab evolutsiooniteooria kujunemist ja selle põhiseisukohti; 9) teab bioevolutsiooni etappe ja mõistab selle kujunemise omavahelisi seoseid; 10) saab aru loodusliku valiku põhimõtetest ja oskab tuua näiteid loodusest; 11)saab aru ja oskab seletada mikro- ja makroevolutsiooni kujunemist; 9) tunneb huvi kohalike ja globaalsete keskkonnanähtuste ning loodusteaduste ja tehnoloogia arengu vastu, teeb karjäärialaseid otsuseid ning on motiveeritud elukestvaks õppeks.

Kursuse õppematerjalid:

1) Rannap, R.; Tehnunen, A.; Hain, E. (2013): Bioloogia Gümnaasiumile IV

2) Rannap, R.; Tehnunen, A.; Hain, E. (2013): Bioloogia Gümnaasiumile IV, Töövihik

3) Üleslaetud õppematerjalid: esitlused, töölehed, abitekstid

4) Lisamaterjal internetist

Kursuse ülesehitus:

Kursus kestab 7 nädalat. 8. nädalal toimub kirjalik arvestus.

Kursus on üles ehitatud nädalate kaupa, kuid arvestab teema terviklikkust.

Igal nädalal on kirjeldatud nädala tegevuskava ja antud täpsemad juhised.


Nädal

Teema

Tegevus

1

Evolutsiooniteooria, evolutsiooni uurimismeetodid, evolutsiooni etapid

Antud teemadega tutvumine õpiku ja esitluste abiga. Õppetesti tegemine (max 3p)

2

Looduslik valik, liigi teke, evolutsioonitegurid

Vastava materjaliga tutvumine: õpik ja esitlused. Õppetest (max 3p)

3

Inimese evolutsioon

Muutumisvõime kui evolutsiooni eeldus. Liigiteke ja makroevolutsioon

Õppetest (max 2p)

1.Test evolutsioonist (max 20p)

4

Sissejuhatus Ökoloogiasse. Ökoloogilised tegurid, nende jaotus. Abiootilised tegurid. Ökoloogiline amplituud. Biootilised tegurid: organismide vahelised suhted.

Etteantud peatükkide ja esitluse õppetesti sooritamine(max 3p)

5

Ökosüsteem kui tervik: toiduahelad, -võrgustik. Aineringed ökosüsteemis, ökoloogiline efektiivsus, ökoloogilised püramiidid

Ökoloogia teemat kokkuvõttev töö.

Teemaga tutvumine õpiku ja esitluste abil. Õppetesti tegemine (max 3p)

 

 2. Kontrolltest (max 20p)

6

Keskkonnakaitse: liikide mitmekesisus. Looduskaitse meil ja mujal maailmas

Tutvuda teemaga õpiku, interneti ja esitluste vahenduse . Õppetest (max 3p)

7

Liikide väljasuremist soodustavad inimtekkelised tegurid

Esitlus

3. Koostada esitlus: Loosiga tõmmatud riigi kaitsealused liigid ja kaitsetegevus ning olulisemad keskkonnaprobleemid ja võimalikud lahendused. (max 8p)

8

Arvestus

Kirjaliku arvestuse tegemine koolimajas

 

 

Üle nädala esmaspäeval toimub koolis konsultatsioonitund, kus on võimalik küsida koduülesannete tegemisel tekkinud probleemide kohta ja analüüsida tööülesannete ja vahetööde tulemusi. Enne konsultatsioonitundi on vaja läbi teha õppetestid, seda hiljemalt konsultatsioonieelse nädala neljapäeva õhtuks. Teemade arutelud seminarivormis.

Õpiprotsessi kirjeldus:

Kursuse töö toimub iseseisva tööna (õppematerjalide lugemine, informatsiooni otsimine, individuaalsete ja grupitöö ülesannete täitmine);  seminaridena;  tegevusena veebipõhises õpikeskkonnas (esitlused, töölehed, ettekanded); jne.  Õppetestid on avatud vastava nädala neljapäeva õhtuni kl 22.00 On ka 2 suuremat kontrolltesti ning vaja saata üks esitlus!

Konsultatsioonitunnid toimuvad üle nädala esmaspäeviti.

Nõuded: 

Kursusel on võimalik saada kokku  100 punkti: kuni 17 punkti võib saada õppetestide eest ja teemasid kokkuvõtvate testide ning esitluse eest kuni 40+8 punkti (kokku seega 17+40+8=65p), parema hinde saamiseks tuleb sooritada siis 35p arvestus (kokku 100p). Õppetestide eest saadavad punktid sõltuvad testide sooritustest ja nende lõpptulemustest ning kantakse siseveebi. Õppeteste saab lahendada piiramatu arv kordi! Need ongi mõeldud iseseisvaks õppimiseks ja harjutamiseks. Kontrollteste saab sooritada ainult üks kord, vastava nädala neljapäeval ajavahemikus: 19.20-20.35, test on avatud korraga 75 minutit! Kellele ei sobi mingi kontrolltesti aeg, tuleb sellest teavitada õpetajat hiljemalt teisipäeva õhtuks kl 20.00, siis saame kokku leppida individuaalse aja!

Kui kursuse lõpuks on saadud minimaalselt 50p (50%), siis on positiivne kursusehinne "3" käes. Kes soovib paremat hinnet, tuleb juurde vastama (töö max 35p) ja kellel punktisumma 50p läve ei ületanud, tuleb arvestuste nädalal vastama kogu kursust, st see on eraldi töö, jooksvalt saadud punkte seal sisse ei arvestata! Kogu kursusetöö vastamisel võib endale teha A5 lk. suuruse abimaterjali (kirjut. ühele lehe poolele).

Aine on hindeline!

Kokku on võimalik saada  kursuse eest 100 punkti: 

          50 -74,5  p             hinne "3"       ( 50-74%)

          75 - 89,5 p              hinne "4"       (75-89%)

          90 - 100 p               hinne "5"       ( 90-100%)


Kursuse juhendaja:

Ülle Irdt

bioloogiaõpetaja

Tartu Täiskasvanute Gümnaasium

ylle.irdt@ag.tartu.ee

Probleemide puhul IT valdkonnas pöördu kooli IT-spetsialisti poole:

Ain.Jahhu@ag.tartu.ee


Viimati muudetud: neljapäev, 28. märts 2024, 18.32 PM