Kursus: Bioloogia kui elu uuriv teadus. Elusorganismide ehitus

Kursuse eesmärgid:

Kursuse lõpuks õpilane:

1)teab elusorganismidele omaseid elu tunnuseid; 2) teab eluslooduse organiseerituse tasemeid ning kirjeldab neid uurivaid bioloogiateadusi ja elukutseid;3) oskab põhjendada teadusliku meetodi vajalikkust loodusteadustes ja igapäevaelu probleemide lahendamisel; 4) suudab kavandada katseid lähtuvalt loodusteaduslikust meetodist ning analüüsib loodusteadusliku meetodi rakendamisega seotud tekste ning annab neile põhjendatud hinnanguid; 5) teab ning mõistab rakuteooria põhiseisukohti; 6) seostab inimese põhiliste koetüüpide ehitust nende talitlusega ning eristab vastavaid kudesid mikrofotodel ja joonistel; 7) tunneb joonisel ära bakteri, taime- looma- ja seeneraku struktuurid ning oskab nimetada nende olulisemaid funktsioone; 8) toob näiteid seente ja bakterite rakendusbioloogiliste valdkondade kohta; 9) oskab nimetada levinumaid seen- ja bakterhaigusi ning teab kuidas nendesse haigestumist vältida; 10) hindab seente ja bakterite osa looduses ja inimtegevuses ning väärtustab neid eluslooduse oluliste osadena.

Kursuse õppematerjalid:

1)Kirjandus: Tehnunen, A.; Hain, E.; Venäläinen, J.: jt., (2012) Bioloogia gümnaasiumile I. Avita, Tln.

2) Üleslaetud õppematerjalid: esitlused, töölehed, abitekstid

3) Lisamaterjali võib leida ka internetist

Kursuse ülesehitus ja õppeprotsessi kirjeldus:

Kursus kestab 1+7 nädalat. 9. nädalal toimub kirjalik arvestus koolimajas neile, kes soovivad paremat hinnet või pole saanud kokku hindeks "3" vajalikke punkte.

Kursus on üles ehitatud teemaplokkide kaupa:

1. Bioloogia kui elu uuriv teadus (3 ptk)

2. Rakuõpetus (6 ptk)

3. Rakkude mitmekesisus (6 ptk)

Igal nädalal toimub vahetööde hindamine (tööleht, testid), millega kogute oma kursuse punkte! Üle nädala esmaspäeviti toimub koolis konsultatsioonitund, kus on võimalik küsida koduülesannete tegemisel tekkinud probleemide kohta ja analüüsida tööülesannete ja vahetööde tulemusi. Vaatame üle ka järgmise teema olulisemad punktid. Enne konsultatsioonitundi on vaja ära esitada ettenähtud tööd (töölehed, läbi teha harjutustestid). Järgneva nädala ülesanded avanevad juba eelmise nädala reedel kl 10.00 ja suletakse vastava nädala neljapäeva õhtul kl 22.00. Teemade arutelud konsultatsioonitunnis toimuvad seminari vormis. (teie küsite, mina vastan ja selgitan). 

Läbitavad teemad:

Kuna kursus on esimesel perioodil, on meil 1 lisanädal õppetöösse ja ainesse sisseelamiseks! Ja võimalus teenida endale 2 lisapunkti! Järgnevas tabelis on teemade ajakava ja tööde eest saadavad punktisummad!

Nädal

Teema

1

Sissejuhatus bioloogiasse. Elu tunnused. Elu organiseerituse tasemed.  (Tööleht kuni 2p).

2

Teaduslikud uurimismeetodid.  Uurimistöö kavandi koostamine ja esitamine (Kodutöö kuni 4p (2p UT kavand+2p Pildi analüüs -koos kunstiajaloo kursusega)).

3

Rakuteooria põhiseisukohad, rakkude omadused ja uurimisvõimalused. Rakumembraan, ainete liikumine läbi rakumembraani. Tsütoplasmavõrgustik, ribosoomid, Golgi kompleks, lüsosoomid.  (Harjutustest kuni 4p)

4

Mitokondrid.  Kloroplastid.  Tsütoskelett. Rakutuum: kromosoomid. Loomarakkude ja taimerakkude võrdlus. Harjutustest: raku ehitusest (kuni 3p)

5

Seeneraku ehitus ja erinevus taime- ja loomarakust. Seene süstemaatika. Tööleht (kuni 3p)

6

Bakteriraku eripära. Eukarüootsete ja prokarüootsete rakkude võrdlus. Harjutustest kuni 4p)

7

 Bakterite ja seente tähtsus looduses ja inimese elus. Töölehe täitmine (kuni 2p)

8

Kokkuvõttev kohustuslik test: Rakkude mitmekesisus (max.20p)

Test on avatud Kolmapäeval, 01. novembril kl 19.20-20.35, aega tegemiseks on aga 60 minutit! Testi saab teha 1x. Aja mittesobivuse korral, andke mulle märku hiljemalt konkreetsel esmaspäeval, siis saan anda individuaalse aja testi tegemiseks!


9

Arvestus



 

Nõuded: 

Kogu kursuse on kokku 60 punkti (100%): Kodutöödega on võimalik saada maksimaalselt 40 punkt: nendest töölehtede ja harjutustestidega on võimalik saada maksimaalselt 20 punkti ja kokkuvõtva testiga 20 punkti ning 100% saamiseks arvestusel lisaks 20p. Alates 30-st punktist on hinne "3" olemas. Parema hinde saamiseks tuleb koolis arvestusnädalal juurde vastata (max 20p) ja kes miinimumi ei saavutanud, siis need sooritavad kogu kursust hõlmava arvestustöö. (töö on sel juhul ise 100% ja eelnevad punktid enam arvesse ei lähe, nii nagu ikka läbikukkunud tööde puhul) 
Kogu kursust hõlmava töö korral võib kasutada enda koostatud 5A lk suurust ühepoolset abimaterjali. 

Arvestustöö hindamisel lähtutakse gümnaasiumi riikliku õppekava üldosa sätetest ja  koolis vastuvõetud hindamisjuhendist.

 60p-54p    hinne: "5"

53,5p-45p            "4"

44,5p-30p            "3"

Kursuse juhendaja:

Ülle Irdt

bioloogiaõpetaja

Tartu Täiskasvanute Gümnaasium

ylle.irdt@ag.tartu.ee

Probleemide puhul IT valdkonnas pöördu kooli IT-spetsialisti poole:

Ain.Jahhu@ag.tartu.ee




Viimati muudetud: esmaspäev, 30. oktoober 2023, 11.22 AM