3. Dada ja sürrealism

3.1. Salvador Dali

Salvador Dali oli 20. sajandi olulisemaid sürrealiste. Ta alustas oma loominguteed küll koos sürrealistide rühmitusega, kuid 1930. aastatel heideti ta sealt välja süüdistusega, et ta ei mõista avalikult Hitleri poliitikat hukka. Dali ütles rühmitusest väljaarvamise peale oma kuulsad sõnad: "Mina olengi sürrealism!" ja jätkas maalimist. Väljaöeldud sõnades on omajagu tõtt, sest dali mitte ainult ei maalinud sürrelistlikus stiilis, vaid ta püüdis ka oma elu elada sürrealistlikus stiilis. 

Dali maalimisstiil oli teiste sürrealistidega võrreldes palju teatraalsem, pikitud täis sümboleid ja alltekste, palju viiteid leiab Freudile ja allasurutud seksuaaltungidele. Tema maalimisviis on samas realistlik ning ta kasutab sageli oma tööde taustaka kodust Kataloonia maastikku.  


Dali. Mälu püsivus,1931 (allikas)



Salvador Dali. Uni, 1931 (allikas)

Lisaks maalikunstile, tegutses Dali ka skulptorina, parfüümi- ja moetööstus, tegi reklaame ja animatsioone. Üks näide multifilmist, mis valmis koostöös Walt Disney`ga (lõpetati küll alles aastal 2003 aastal), kannab nime "Il Destino" ("Saatus").