2. Kubismist abstraktsionismini

2.2. Vassili Kandinsky

Kandinsky oli Venemaalt pärit juudi rahvusest kunstnik, kes võimudega konflikti sattudes emigreerus pärast I ms Saksamaale, kus asus muuseas töötama kunsti õppejõuna.

Kandinsky oli harrastusviiuldaja ja muusikal oli tema loomingus oluline roll, nt. suhtles ta väga aktiivselt ka ekspressionistliku helilooja Arnord Schönbergiga. Kandinsky võrdles ka pildi maalimist heliteosega: kus lõuend on noodikiri ja sinna paigutatud jooned, pinnad ja värvid, on noodid, taktimõõdud ja rütm. Muusikast inspireerituna kannavad mitmed tema tööd nime „kompositisioon“ ja on vaid nummerdatud. Tema loometee alguses olid tema tööd mänglevamad ja maalilisemad ning rohkem emotsioonidest kantud. 

Hiljem hakkas Kandinsky abstraktse kunsti tegemist ka teistele õpetama ning oli vaja sõnadesse panna see, mis alguses oli olnud tunnetuslik. Selle tulemusena muutusid tema tööd palju rafineeritumaks ja korrastatumaks, kus iga kujund ja värv ning nende suurus, hulk ja paigutus olid läbimõeldud ja kandsid kindlat tähendust. Lisamaks maalide pinnale struktuuri, segas ta värvi sisse liivaterakesi.

    

Raske ja kerge, 1927 (allikas)                              Nimeta, 1916 (allikas)


Lõppu lisan kaks liikuvat pilti Kandinsky töödest. Esimene on animatsioon tema maalist "Kompositsioon nr VIII"(1923) ja pakub huvitava võimaluse kujutleda end maali sees ringi lendavat. 
Teine töö vaatab kuidas üks maal pintsitõmmete haaval meie silme ette ilmub. Töö nimi on "Kollane, punane, sinine" (1925) ja kogu protsessi saadavad helid.