2. Kubismist abstraktsionismini

2.1. Pablo Picasso

Pablo Picasso oli pika eluteega väga mitmenäoline kunstnik. On teada tema temperamentne loomus ja dramaatilised lood naistega. Tema taust on akadeemiline, st. tal sai korraliku klassikalise kunstiharidse ja evis suurepärast joonistusoskust. Kubismini jõudus Picasso läbi mitmete katsetuste, otseselt oli ta mõjutatud Aafrika kunstist ja eriti musta mandri maskidest, millest inspireerituna sündis esimene kubistlik maal "Avignoni neiud" (1907). Kuid olles välja kubismi põhimõtted koos Braque`ga välja töötanud, ei jäänud Picasso kunagi stiili kinni ning käsitles seda vabalt ja segas sinna teiste stiilide elemente. Ta saavutas majandusliku kindluse üsna varakult, seetõttu oli ta oma valikutes üsna vaba. Picasso sattus elama aega, kui kunstnikelt oodati üha enam seisukohavõttu ka ühiskonnas toimuva kohta. Mõned erandid ("Guernica" (1937)) välja arvata, jäi Picasso pigem kunstnikuks klassikalises mõttes.

Põhiliselt keskendus Picasso maalile, kuid tegi ka keraamikat ja raamatuillustratsioone. Üks teema, millega ta tegeles, oli varasemate kunstiteoste uurimine ja "uuesti esitamine". Üheks tema lemmikuks sai Diego Velazquezi maali "Õuedaamid"(1656), millest ta maalis 58 versiooni.


Pilt 2. Picasso. La Meninas, 17.08.1957. Tegemist on ühega 58 pildist koosnevast seeriast, mille Picasso maalis ühel päeval Cannes´i kunstifestivalil. Ta ise on tööd nimetanud "Velasquezi maali uurimiseks". (allikas)


Viimasena saate vaadata kuidas sünnib üks joonistus juba vanemas eas kunstniku käe alt.