4. Kunst II maailmasõja ajal ja järel

Kunst

20. sajandi II poolel võeti kasutusele mõiste art brut (metsik, brutaalne kunst), seda kirjeldamaks kunsti, mis on loodud väljaspool tavapäraseid arusaamu ja reegleid kunstist. Brutaalsus, metsikus tähendab siin pigem köidikuist, piirangutest vaba kuid mitte juhuslikkust või kontrollimatust. Selle mõistega tähistada kunsti, mis võis olla loodud nt. psüühhiliste haigustega inimeste või laste poolt. Juba sajandi alguses oli hakatud psüühiliste probleemide ravimisel kasutama ühe abivahendina maalimist ja joonistamist ning on näiteid huvitavatest ja erilistest töödest, isegi tööde seeriatest, mis on loodud vaimuhaiglate patsientide poolt (pilt1). Laste joonistused on aga võluvad oma siiruse ja otsekohesuse poolest: nad ei vaeva oma pead "õige" kujutamisega ega lisa piltidele varjatud sümboleid, vaid lihtsalt joonistavad nii nagu nad teavad.  Inglise keelne väljend outsaider art (väljaspool olijate kunst) lisab loetellu ka nt. naivistid - vahetult lapselikku käsitlust jälgiv primitiivne maali koolkond. 


Pilt 1. Adolf Wölfi. Üldine vaade Neverangeri saarele ( General view of the Island Neverager), 1911 (allikas)

Nn. elukutselised kunstnikud sellisel viisil maalimist harrastama sõjaaegsel perioodil, tuntuim esindaja on Prantsuse kunstnik Jean Dubuffet.


II maailmasõja järgsetel aastatel kujunes uueks Lääne kunsti keskuseks New Yorki linn USA-s, kus töötasid ka paljud Euroopast sõja tõttu lahkunud kunstnikud. Paljud kunstnikud olid pettunud figuratiivses (midagi kujutavas) kunstis ning leiti, et abstraktne kujutamisviis on ainuvõimalik. Tekkis uus abstraktse kujutamisviisi vorm - abstraktne ekspressionism. Abstraktse ekspressionismi iseloomustavad tunnused on:

1) kunstniku isikliku kogemuse väljendamist tähtsustamine

2) suurte lõuendite kasutamine

3) maalimise protsessi rõhutamine (action painting)

Tuntumad Abstraktse ekspressionismi I laine esindajad on Jackson Pollock, Mark Rothko ja Willem de Kooning


Jackson Pollock. Nr 5, 1948 (allikas)


Rohkem pildinäiteid stiili kohta näed siit.