Renessanss

5. Renessanss Saksamaal

5.1. Dürer

Kõige olulisem renessanssiaegne maalikunstnik Saksamaal oli Albrecht Dürer, kes tõstis graafika hoopis uuele tasemele. Dürer valdas meisterlikult nii puulõiget (pilt 1), vasegravüüri (pilt 2) kui lihtsat joonistamist (pilt 3) ja akvarellmaali (pilt 4). Kuna ta tegutses reformatsiooniaegsel Saksamaal, olid tema meelisteemadeks piiblist pärit lood. Siiski huvitas teda ka loodus, teadus ja inimene üldisemalt, mille näiteks on allpool olevad kaks pilti (pildid 3.4).

        

Pilt 1. Aadam ja Eeva. Stseen Väike-                  Pilt 2. Melanhoolia(vasegravüür), 1514 (allikas

sest passioonist(puulõige), 1510 (allikas)

                     

Pilt 3. Palves käed, 1508, sulejoonistus                     Pilt 4. Murumätas, 1503, akvarell (allikas)         

(allikas)

Dürer oli ka esimesi kunstnikke, kes on jätnud endast maha autoportreede sarja (pilt 5), millest varasemad pärinevad ajast, kui kunstnik oli veel poisike. Autoportreede joonistamine/maalimine oli üks viis, kuidas tolleaegsed kunstnikud said end analüüsida ja ainus viis enese pildilisele jäädvustamisele. Enamasti teame kunstnike eluligudest tänu erinevatele säilinud kirjavahetustele või päevikutele/märkmetele, kuid pilt annab ettekujutuse ka kunstniku välimusest ja muutustest selle juures.


Pilt 5. Autoportree 13 aastasena. Hõbeprint, 1484 (allikas)


Kuulsal renessansikunstnikul on seos ka Eestiga. Nimelt on Tallinnast pärit maalikunstniku Michael Sittowi, kellega Dürer kohtus Madalmaades, kavandite järgi, kunstnikul valminud akvarell Kolm Liivimaa naist, mis täna asub Louvre muuseumi kogudes. Kuidas aga toimub Düreri ühe suurima graafilise lehe konserveerimine Briti Muuseumis, saate vaadata järgnevast klipist.