Renessanss

4. Renessanss Madalmaades


Madalmaad hõlmasid tänapäevast Hollandit ja Belgiat. Renessanss Madalmaades erineb Itaalia renessanssist üsna palju, esiteks esineb peamiseks maalis. Milline oli Madalmaade renessanss?

1) Antiiktemaatika asemel pööratakse pilk tavainimesele -  maalid lähtuvad palju enam kohalikust inimesest ja loodusest, näiteks ka talupoegi. Sarnaselt Saksamaaga on renessansi tunnuseks eelkõige inimesekesksus: erinevalt Itaaliast õpitakse inimese anatoomiliselt õiget kujutamist otse elavatelt modellidelt.

2) võeti kasutusele õlibaasil värvid, mis muutsid väga palju maalimise praktilist poolt. Õlivärvid võimaldasid töötada pildi kallal rahulikumalt ja pikemalt, kuna kuivasid kauem. Ka võimaldas värvi tihkem koostis maalida peenemaid detaile, tõusis ka värvitoonide valik: pildid muutusid kirkamaks ja värviküllasemaks. Lõpuks mõjutas õlivärvide kasutusele võtt ja levik ka maalide füüsilist poolt: varem enimlevinud seinamaal ja freskotehnika asendusid nn. tahvelmaaliga: alguses puidule maalitud piltidega, mida sai liigutada ühest kohast teise. Õlivärvide kasutamine levis järgmis(t)e sajandi(te) jooksul ka mujale Euroopasse ning muutus maalikunstis valdaaks tehnikaks.

3) levinud on viis lisada maalidele sümboleid ja lisatähendusi, mis jutustavad pika loo, kui on vaid oskused "lugeda" ja "kuulata" (vt. ptk. pildianalüüsist). Üks oluline asi, mida maali juures saab jälgida, on värvid. Pikemalt oli värvide tähendusist juttu selle nädala konspekti I peatükis.